How I came to Islam

Dear fwens,

Untuk bacaan bersama...

How I came to Islam - by Yusuf Islam
From Musician to Muslim by Allah's Will

All I have to say is all what you know already, to confirm what you already know, the message of the Prophet (Sallallahu alaihi wa sallam) as given by God - the Religion of Truth. As human beings we are given a consciousness and a duty that has placed us at the top of creation. Man is created to be God's deputy on earth, and it is important to realize the obligation to rid ourselves of all illusions and to make our lives a preparation for the next life. Anybody who misses this chance is not likely to be given another, to be brought back again and again, because it says in Qur'an Majeed that when man is brought to account, he will say, "O Lord, send us back and give us another chance." The Lord will say, "If I send you back you will do the same."


I was brought up in the modern world of all the luxury and the high life of show business. I was born in a Christian home, but we know that every child is born in his original nature - it is only his parents that turn him to this or that religion. I was given this religion (Christianity) and thought this way. I was taught that God exists, but there was no direct contact with God, so we had to make contact with Him through Jesus - he was in fact the door to God. This was more or less accepted by me, but I did not swallow it all.

I looked at some of the statues of Jesus; they were just stones with no life. And when they said that God is three, I was puzzled even more but could not argue. I more or less believed it, because I had to have respect for the faith of my parents.


Gradually I became alienated from this religious upbringing. I started making music. I wanted to be a big star. All those things I saw in the films and on the media took hold of me, and perhaps I thought this was my God, the goal of making money. I had an uncle who had a beautiful car. "Well," I said, "he has it made. He has a lot of money." The people around me influenced me to think that this was it; this world was their God.

I decided then that this was the life for me; to make a lot of money, have a 'great life.' Now my examples were the pop stars. I started making songs, but deep down I had a feeling for humanity, a feeling that if I became rich I would help the needy. (It says in the Qur'an, we make a promise, but when we make something, we want to hold onto it and become greedy.)

So what happened was that I became very famous. I was still a teenager, my name and photo were splashed in all the media. They made me larger than life, so I wanted to live larger than life and the only way to do that was to be intoxicated (with liquor and drugs).


After a year of financial success and 'high' living, I became very ill, contracted TB and had to be hospitalized. It was then that I started to think: What was to happen to me? Was I just a body, and my goal in life was merely to satisfy this body? I realized now that this calamity was a blessing given to me by Allah, a chance to open my eyes - "Why am I here? Why am I in bed?" - and I started looking for some of the answers. At that time there was great interest in the Eastern mysticism. I began reading, and the first thing I began to become aware of was death, and that the soul moves on; it does not stop. I felt I was taking the road to bliss and high accomplishment. I started meditating and even became a vegetarian. I now believed in 'peace and flower power,' and this was the general trend. But what I did believe in particular was that I was not just a body. This awareness came to me at the hospital.

One day when I was walking and I was caught in the rain, I began running to the shelter and then I realized, 'Wait a minute, my body is getting wet, my body is telling me I am getting wet.' This made me think of a saying that the body is like a donkey, and it has to be trained where it has to go. Otherwise, the donkey will lead you where it wants to go.

Then I realized I had a will, a God-given gift: follow the will of God. I was fascinated by the new terminology I was learning in the Eastern religion. By now I was fed up with Christianity. I started making music again and this time I started reflecting my own thoughts. I remember the lyric of one of my songs. It goes like this: "I wish I knew, I wish I knew what makes the Heaven, what makes the Hell. Do I get to know You in my bed or some dusty cell while others reach the big hotel?" and I knew I was on the Path.

I also wrote another song, "The Way to Find God Out." I became even more famous in the world of music. I really had a difficult time because I was getting rich and famous, and at the same time, I was sincerely searching for the Truth. Then I came to a stage where I decided that Buddhism is all right and noble, but I was not ready to leave the world. I was too attached to the world and was not prepared to become a monk and to isolate myself from society.

I tried Zen and Ching, numerology, tarot cards and astrology. I tried to look back into the Bible and could not find anything. At this time I did not know anything about Islam, and then, what I regarded as a miracle occurred. My brother had visited the mosque in Jerusalem and was greatly impressed that while on the one hand it throbbed with life (unlike the churches and synagogues which were empty), on the other hand, an atmosphere of peace and tranquility prevailed.


When he came to London he brought back a translation of the Qur'an, which he gave to me. He did not become a Muslim, but he felt something in this religion, and thought I might find something in it also.

And when I received the book, a guidance that would explain everything to me - who I was; what was the purpose of life; what was the reality and what would be the reality; and where I came from - I realized that this was the true religion; religion not in the sense the West understands it, not the type for only your old age. In the West, whoever wishes to embrace a religion and make it his only way of life is deemed a fanatic. I was not a fanatic, I was at first confused between the body and the soul. Then I realized that the body and soul are not apart and you don't have to go to the mountain to be religious. We must follow the will of God. Then we can rise higher than the angels. The first thing I wanted to do now was to be a Muslim.

I realized that everything belongs to God, that slumber does not overtake Him. He created everything. At this point I began to lose the pride in me, because hereto I had thought the reason I was here was because of my own greatness. But I realized that I did not create myself, and the whole purpose of my being here was to submit to the teaching that has been perfected by the religion we know as Al-Islam. At this point I started discovering my faith. I felt I was a Muslim. On reading the Qur'an, I now realized that all the Prophets sent by God brought the same message. Why then were the Jews and Christians different? I know now how the Jews did not accept Jesus as the Messiah and that they had changed His Word. Even the Christians misunderstand God's Word and called Jesus the son of God. Everything made so much sense. This is the beauty of the Qur'an; it asks you to reflect and reason, and not to worship the sun or moon but the One Who has created everything. The Qur'an asks man to reflect upon the sun and moon and God's creation in general. Do you realize how different the sun is from the moon? They are at varying distances from the earth, yet appear the same size to us; at times one seems to overlap the other.

Even when many of the astronauts go to space, they see the insignificant size of the earth and vastness of space. They become very religious, because they have seen the Signs of Allah.

When I read the Qur'an further, it talked about prayer, kindness and charity. I was not a Muslim yet, but I felt that the only answer for me was the Qur'an, and God had sent it to me, and I kept it a secret. But the Qur'an also speaks on different levels. I began to understand it on another level, where the Qur'an says,

"Those who believe do not take disbelievers for friends and the believers are brothers."
Thus at this point I wished to meet my Muslim brothers.


Then I decided to journey to Jerusalem (as my brother had done). At Jerusalem, I went to the mosque and sat down. A man asked me what I wanted. I told him I was a Muslim. He asked what was my name. I told him, "Stevens." He was confused. I then joined the prayer, though not so successfully. Back in London, I met a sister called Nafisa. I told her I wanted to embrace Islam and she directed me to the New Regent Mosque. This was in 1977, about one and a half years after I received the Qur'an. Now I realized that I must get rid of my pride, get rid of Iblis, and face one direction. So on a Friday, after Jummah' I went to the Imam and declared my faith (the Kalimah) at this hands. You have before you someone who had achieved fame and fortune. But guidance was something that eluded me, no matter how hard I tried, until I was shown the Qur'an. Now I realize I can get in direct contact with God, unlike Christianity or any other religion. As one Hindu lady told me, "You don't understand the Hindus. We believe in one God; we use these objects (idols) to merely concentrate." What she was saying was that in order to reach God, one has to create associates, that are idols for the purpose. But Islam removes all these barriers. The only thing that moves the believers from the disbelievers is the salat. This is the process of purification.

Finally I wish to say that everything I do is for the pleasure of Allah and pray that you gain some inspirations from my experiences. Furthermore, I would like to stress that I did not come into contact with any Muslim before I embraced Islam. I read the Qur'an first and realized that no person is perfect. Islam is perfect, and if we imitate the conduct of the Holy Prophet (Sallallahu alayhi wa sallam) we will be successful. May Allah give us guidance to follow the path of the ummah of Muhammad (Sallallahu alayhi wa sallam). Ameen!

-- Yusuf Islam (formerly Cat Stevens)

InsyaAllah...Trust Him..Only Him..

Date: 27/10/09
Time: 11.56 am

Dear fwens,

Em...saya asyik mengulang2 membaca entry saya sebelum ni. Betul ke apa yang saya buat. Apa yang saya fikir. Apa yang saya tulis. Apa yang saya rasa. Dengan membacanya sekalipun saya rasa kepala ni sangat berserabut. Jadi saya biarkan masalah tu macam tu je. Tapi langsung tak memberi ketenangan dalam hati. Langsung tak.

Ni tengah ada dalam computer pool kat Unisa. Dah print out semua lecture notes. Skang nak buat apa yerk. Rasa cam nak study. Tapi tadi, bila bukak facebook, saya terpikir satu benda. Lagu yang sahabat2 bualkan masa usrah hari tu. Emm..lagu dah jumpa, cari lirik sekali.

Maher Zain

Everytime you feel like
you cannot go on...
You feel so lost
and that you're so alone...
All you see is night..
and darkness all around
You feel so nervous
you can't see which way to go...

Don't despair and never loose hope...
Coz Allah is always by yourside...

inshaAllah.. .inshaAllah.
You'll find your way.. (2x)

Every time
you can make one more mistake
You feel you can't repent...
and that it's way too late
You're so confuse....
wrong decisions you have made
Haunt your mind
and you heart is full of shame

Don't despair and never loose hope...
Coz Allah is always by yourside...

inshaAllah.. .inshaAllah.
You'll find your way.. (2x)

Turn to Allah...
He's never far away
Put your trust to Him...
raise your hands in pray

Huu Ya Allah,
guide my steps
don't let me go astray...

You're the only one to show me the way...
Show me the way...
show me the way...
show me the way...

Mungkin saya yang silap. Silap kerana mengikut perasaan sendiri tanpa berfikir secara rasional. Tanpa berfikir secara tenang. Lupa untuk melihat dari neraca akhirat. Kerana berfikir diri dah penat untuk berlapang dada. Astaghfirullah. Sedangkan berlapang dada tu adalah serendah2 tahap ukhuwah. Kan ke sabar tu tak pernah ada limitnya. Lupa dengan semua kata2 yang pernah di dengar. Lupa dengan keazaman diri yang cuba di bina. Lupa dengan janjiNya yang takkan sekali-kali dimungkiri. Yang paling teruk... lupa untuk pergi mengadu kepada Yang Esa. Lupa bahawa hanya Dia yang mampu memberi ketenangan dalam diri. Takkan ada ketenangan yang abadi selain daripadaNya. Saya yang alpa. Saya yang salah.

Biar la diri serba kekurangan di kaca mata manusia. Asalkan diri lebih baik baik disisiNya. InsyaAllah. Biar dibenci oleh manusia. Jangan sampai diri dibenci oleh Allah. Jangan difikir apa yang manusia nampak. Sebab takkan memberi apa2 kesan dalam pandanganNya. Trust Him. Only Him.

Don't despair and never loose hope...
Coz Allah is always by yourside...
Turn to Allah...
He's never far away
Put your trust to Him...
raise your hands in pray
Huu Ya Allah,
guide my steps
don't let me go astray...

p.s: dah lama tak rasa macam ni. Betul2 lama. Ingatkan perasaan ni dah lama hilang dari dalam diri. Rupanya masih tersimpan di satu sudut dalam hati. Mahu buangkan jauh2. Delete terus. Sebab betul2 tak baik untuk diri sendiri. Betul2 tak baik jika diri masih terus mahu berada di jalan ini. Halangan yang diri sendiri bina...Moga satu hari nanti akan hilang...Insya-Allah. Dengan izinNya. Amin.

Otak...stop it!!!

Date: 26/10/09
Time: 12.01 am

Dear fwens,

2 minggu yang dot dot dot. Diri, mereka, dan kamu...

Akan ada satu masa di mana anda akan rasa segala2 nya di sekeliling anda salah. Benci mendengarnya, melihatnya, bercakap tentangnya. Soooo frustrated. Kenapa? Entah. Tak tahu mana punca nya. Tak tahu mana akar nya....

Kata orang, iman tu ada naik turun nya. Tengah di dalam fasa menurunkah aku? Soalan yang berlegar2 dalam diri. Tapi kat mana silap nya. Bila? Kenapa? Macam mana nak rawat kalau tak jumpa " underlying causes"?

Penat berfikir2 mencari kesalahan sendiri. Hanya nampak kesalahan orang lain. Betul ke mereka salah? Atau saya yang berprasangka buruk? Astaghfirullah. Benih2 syaitan cuba menyemai... melingkar di dalam diri. Tahu itu salah. Tapi tak mampu nak menjernihkan.

Salah ke sikap diri yang suka memerhati? Salah ke sikap diri yang suka berfikir? Salah ke sikap diri yang kadang2 mahu bersendiri? Macam tak salah...tapi menyebabkan diri terlebih sensitif. Jadi...macam salah...

Aaaaaaaaaaaaaaa....... Patut cari penyelesaian ke? Macam mana? Atau semua nya berpunca dari diri-sendiri.... Emm.. Jahat nya saya. Memang saya jahat. Bila masa saya baik. Kalau saya rasa saya baik, maknanya saya jahat. Jadi memang jahat la saya. Sampai bila2 pun saya jahat.

Penat berfikir tentang apa yang terjadi. Penat berfikir tentang mereka. Penat berfikir apa tindakan seterusnya. Tak nampak mana hala tuju pemikiran ni. Jadi, mahu stop. Tak jumpa penyelesaian. Biarkan ketepi. Diri melepaskan tanggungjawab pada diri sendiri. Jahat.

. . . . . . . . . . .

Biar la lena memadamkan semuanya. Ya Allah, moga diri di beri kekuatan di jalan tarbiyah yang makin curam hari demi hari. Moga "ia" nya kan terlakar. Amin...


Date: 23/10/09
Time: 10.36 pm

Dear fwens,

Berakhir jugak akhirnya 3 tests berturut2 tuh...huhu..yang akhir- mcbt.. huhu..semalam buat pertama kali nya kat sini saya stay up sampai pukul 4 pagi, tido, bangun solat subuh, ingat nak sambung study tapi tak larat jadi tido balik, bangun balik pukul 7.30 pagi. Siap2, test pukul 9. Ambik masa 45 minit. Dah habis test, hantar paper, balik umah sebab ingat nak sambung tido sebab tido 2 jam je kan. Tapi mata tak nak lelap. Penat pejam mata je. Last2 pukul 1, pegi dapur masak sebab hari ni ada daurah kat umah Kak Kay. Jadi, masak la awal kan sebab malam ni mesti dah tak larat. Huhu..2.45 petang, cepat2 gerak bawak kete pegi Uni. Tapi....kat daurah dah makan. Jadi lauk tu tak terusik la. Simpan esok..haih~~~

Hehe..nape ek saya citer apa yang saya buat sepanjang hari ni.. Huu..ada kisah di sebaliknya yang nak saya share kat sahabat semua. Nape test kali ni saya nak stay up sampai pukul 4 tu ek. Kalau nak kata sebab prepare tak cukup, sebelum ni pun tak de la saya fully prepared nak jawab test. Tapi paling lambat pun, kalau esoknya ada test, pukul 1 mesti dah panjat katil dah. Tapi kali ni lain sikit. Nape ek..huu.. lepas dapat je result test sebelum ni, AP dengan Pharmacology, macam sedih sikit la sebab menurun kan kalau nak banding dengan test pertama. Saya dalam hati ni kata tak pe la. Sebab masa tu pun terganggu dengan masalah kan. Jadi, tak dapat nak fokus sangat kat study. Jadi, tinggal mcbt je satu lagi. Sekarang ni hati pun dah tenang, sebab insyaAllah, saya dah redha dengan ketetapanNya. Test 1 mcbt ari tu tak de la ok sangat. Jadi saya fikir, test kali ni, MESTI kene buat sebaik yang mungkin.

Saya selalu fikir, orang Melayu ni tak kan dapat tanding kehebatan bangsa lain. Cina, orang putih, mampu ke nak jadi sehebat diorang. Tapi sebenarnya, diorang tu betul2 hebat ke? Atau sebab diorang berusaha? Tiba2 teringat kata2 ni. Islam tu kan hebat!! Saya nak jadi orang hebat! Jadi saya kene berusaha dengan hebat! Bila dah berusaha sebaik mungkin, saya kene mintak kat Allah, doa dengan hebat. Pastu time dah test, saya baca soalan betul2 sebab saya nak bagi jawapan yang hebat. Lepas dah hantar paper, saya kena la tawakal kat kuasa Allah yang Maha Hebat... tol tak.. ;)

Tadi, pegi kelas petang tu, sorang sahabat bagitau la. Result mcbt dah kuar. Dalam hati ni ada cuaknya tapi kali ni masa jawab test tadi, saya agak yakin la sebab dah baca kan. Ada la tinggal 1 soalan sebab tak sure sangat. Kalau jawab takut kena potong markah. Sayang. Pastu, habis daurah tadi, dah khidmat diri semua, saya bukak la MyUnisa punye page. Cuak. Nampak sender: Michael Ward. Fuh...Bismillah.. emmm.. (^~^) Alhamdulillah... syukur sangat2..

Bila tengok je result tu, terdetik kat hati, tak sia2 seminggu ni apa yang saya dah buat, dan tak sia2 jugak saya stay up malam tadi. Walaupun tido 2 jam je, alhamdulillah, mungkin dengan pertolonganNya, saya dapat jawab dengan tenang dan urusan di permudahkan. Saya kongsikan cerita ni bukan nya bermaksud pape. Cuma nak kongsikan kat sahabat2, sungguh. Kalau kita betul2 berusaha untuk dapatkan sesuatu, insyaAllah pertolonganNya akan tiba kalau apa yang kita buat tu adalah di jalanNya. Tapi, saya tak nafikan jugak, mungkin kali ni ditakdirkan rezeki saya. Kadang2 walaupun kita dah berusaha sebaik mungkin, kalau bukan rezeki kita, mungkin apa yang kita dapat tak seperti yang kita harapkan. Tapi, kita tengok pulak dari sudut lain. Mungkin Allah nak uji tahap kesabaran kita.

Dan di antara manusia ada sebahagian yang berkata, "Kami beriman kepada Allah," tetapi apabila dia disakiti (kerana dia beriman) kepada Allah, dia menganggap cubaan manusia itu sebagai siksaan Allah. Dan jika datang pertolongan dari Tuhanmu, nescaya mereka akan berkata, " Sesungguhnya kami bersama kamu." Bukankah Allah lebih mengetahui apa yang ada di dalam dada semua manusia?
(Al- Ankabut: 10)

Moga kita tak tergolong di kelompok manusia yang diceritakan dalam ayat di atas. Em..kepada sahabat yang mungkin kurang bernasib baik dalam test kali ni, bersabar la. Jangan putus asa lagi ek. Mungkin rezeki Allah nanti datang masa final exam? Wallahu 'alam. Kita tak tau kan. Jadi yang penting sekarang ni, berusaha betul2. InsyaAllah, Dia akan permudah kan segala urusan. Saya pun dah kena mula siap sedia untuk final exam. Tak nak last minute lagi. Tak nak kena repeat lagi. Sekali tu dah lebih dari cukup. InsyaAllah, tak terlambat lagi. Dua minggu lagi ada counselling test pulak. Jadi kena buat sebaik mungkin. Chayok!!

Em.. Tapi satu je saya tak suka dengan diri sendiri. Bila asyik sibuk nak kejar kejayaan dunia ni, kadang2 menggugat jugak bekalan yang nak di bawa ke hari kemudian. Bila solat tu pun, kadang2 terdetik dalam hati "em..lepas ni nak baca yang mana pulak". Astaghfirullah... mudahnya syaitan tu nak menggoda kita kan. Kita pun kadang2 mudahnya ikut telunjuk si bertanduk dua tu walaupun dah tahu benda tu salah. Em... Jahatnya saya kat Allah sebab tak betul2 jaga pertemuan denganNya, tapi betullah bahawa Allah tu Maha Penyayang. Dia tetap jugak tolong kita bila kita dalam kesusahan. Moga lepas ni, saya dapat jaga hubungan denganNya secara lebih baik. Semata2 ingin menjadi seorang hamba yang bersyukur.

Okeh, tutup citer pasal test. Nak cite pulak pasal placement saya. Ni yang asalnya.

Div GP - Port Broughton - Mid North Division (9th August - 3rd September)
Chemist Warehouse - Torrensville (19th April - 14th May) tempat yang Dr March tetapkan. Chemist warehaus Torrensville ok la. Dekat dengan umah. Tapi, Port Broughton? Tak pernah dengar pun. Search- Google. emmm..Haaa???? Mak aih!! JAUH!!! rural area kot!!! Waaaa!!! tak mo!!! huk3...

Jadi, apa lagi. Cepat2 e-mail Dr March. Bagi la alasan, I'm a Muslim. So, it'll be very difficult for me to get halal food. Haha.. apekah punya alasan. Apa salahnya jadi vegetarian sebulan kan. E-mail tu hantar hari Jumaat. Tapi, tak de balasan pun. Tak glamour. Isnin- tak de. Selasa- Zero. Dah cuak. Last2 hantar e-mail kedua. Petang tu cek... huhu..

Hi Nurul,

Sorry I did receive your email – I have had some other things to attend to.

I’ll rearrange your placement and let you know – at this stage another email will come out from me this week with some new offers.

Geoff March BPharm PhD
Lecturer in Pharmacy Practice and Placement Co-ordinator

Yey!!! ;)

Pastu hari ni dapat e-mail lagi.

Hi Nurul,

This is to confirm that you have been withdrawn from the January placement for the MidNorth division of General Practice/Pt Broughton pharmacy placement. Ill allocate you a replacement placement at a later stage.

Geoff March BPharm PhD

Lecturer in Pharmacy Practice and Placement Co-ordinator

Alhamdulillah. Tak yah pegi tempat jauh. Tapi, bila baca balik e-mail ni...JANUARY???!! haha...kiranya kalau saya tak tukar placement site, saya kena pegi January nye rotation la ek..huhu..alhamdulillah. nasib baik tak jadi..

Jadi, sekarang ni, kena menunggu dengan sabar je la. Harap2 ok tempatnya. Kalau bukan kat city pun tak pe. Asalkan boleh pegi dengan bas kan. Amin .. makanan brunch tadi. Meggi ayam + telur + Full Cream Devondale Milk. Yummy!! breakfast tak sempat kan. Jadi sampai umah, dah tak larat, masak megi cincai jer...;)

Mahu jadi sahabat ini...

Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar

Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan

Sahabat sejati menjadi pendorong impian

Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Allah

P.s: time: 11.19 pm...rehat jap...ngantuknya mata..banyak lagi nih...nurul fakhriah.. chayok!!! moga kejayaan datang seiring dengan namamu...~"Cahaya Kemegahan"~

Mechanistic Oncology
Traditional Cytotoxic
Multi-Drug Resistance
Monoclonal Antibodies
Growth Factor Antagonism


Facebook Membunuh Rakyat Palestin?

Date: 20/10/09
time: 1.31 pm
owh..ari ni besday kak da kesayangan saya..Selamat hari tua kak da..hehe..dah 25 tahun..suku abad dah..huhu..oklah..entry ni nak kongsikan artikel dari I luv Islam pasal afcebook. Lupa nak update yang saya nye entry yang dulu2 pasal facebook. ;)
Facebook Membunuh Rakyat Palestin?
Kini, anak kecil yang dibangku sekolah rendah pun sudah tahu menggunakan perkhidmatan internet, kerana segalanya di hujung jari. Seorang kanak-kanak lelaki berumur 10 tahun di tanya, "Mengapa guna internet? Adakah sebarang kerja sekolah yang diberi oleh guru yang memerlukan adik untuk menggunakan internet?" Balasnya, "Tidak. Saya nak tengok gambar kakak dan abang saya di luar negara sana." Ditanya kembali, "Bagaimana?". Di balas, "Tengok dekat Facebook atau Friendster mereka." Zaman ini amat mudah. Walau jauh beribu kilometer, jika rindu, hanya sekali klik dan beberapa taipan di papan kunci (keyboard), rindu yang terpalit di hati pasti terubat.

Facebook. Jika ada yang tidak pernah dengar perkataan tersebut, agak mustahil. Tetapi, jika ada yang tidak mempunyai akaun pada laman tersebut, bukanlah suatu yang pelik. Jika dulu, kalau orang bertanya, kenapa diri tak punya akaun Facebook? Mungkin ada yang menjawab, "tak perlu sangat kot." Tapi kini, jika soalan yang sama di ajukan, ada yang menjawab dengan jawapan yang agak simbolik, "sebab tak nak bunuh orang Palestin!". Bagi mereka yang tidak tahu hujung pangkal, pastinya pernyataan tersebut akan membawa kepada seribu satu persoalan, yang seharusnya dirungkaikan satu demi satu.

Semua sedia maklum bahawa laman tersebut di asaskan oleh seorang anak muda berbangsa Yahudi-Amerika, iaitu Mark Zuckerberg. Mengupas peribadi beliau, beliau ialah salah seorang pelajar yang pernah menuntut di universiti yang terulung di dunia, iaitu University Harvard. Namun begitu, di atas kesalahan yang yang telah dilakukan oleh beliau, akhirnya, beliau telah meninggalkan zaman pengajian beliau di institut pengajian tersebut.

Apa yang menyebabkan terdapatnya dakwaan yang mengatakan Facebook memberi sumbangan kepada pembunuhan rakyat di Palestin adalah kerana Mark, sebagai CEO, merupakan salah seorang ahli aktif di dalam Alpha Epsilon Pi Fraternity (AEPi). AEPi adalah sebuah persatuan yang di anggotai oleh mereka yang berketurunan Yahudi Amerika Utara. Fungsinya lebih kurang sama seperti persatuan-persatuan biasa lain, dan diantaranya adalah menjaga kebajikan ahli-ahli. Berdasarkan kepada laman AEPi, persatuan ini sering memberi bantuan dari segi kewangan kepada beberapa pertubuhan yang menyokong kepada Israel. Salah sebuahnya adalah American Israel Public Affairs Committee (AIPAC).

AIPAC secara umumnya adalah sebuah jawatankuasa yang membantu Israel supaya sentiasa mendapat sokongan kuat daripada Amerika. Antara kejayaan yang telah dibawa oleh AIPAC termasuklah membuat beberapa resolusi bagi menyokong dan mempertahankan hak Israel dalam menghadapi puak terrorist, yang dinamakan mereka sebagai Hamas dan Hizballah[1]. Sebagaimana kita mempercayai dan meletakkan harapan yang tinggi kepada para remaja/ belia, begitu juga dengan mereka. Pertubuhan ini percaya bahawa kunci kepada kekukuhan hubungan US-Israel pada masa hadapan adalah dengan mendidik para pemimpin belia yang ada hari ini. Justeru itu, mereka mewujudkan ‘AIPAC on Campus'. Program latihan AIPAC (AIPAC's training program) bekerjasama dengan sekolah-sekolah tinggi (high school), dan pelajar-pelajar universiti (sama ada undergraduate ataupun postgraduate) dalam melatih para pelajar bagaimana untuk mengukuhkan hubungan US-Israel melalui penglibatan di dalam bidang politik[2]. Program ini dinamakan sebagai AIPAC's Political Leadership Development Program. Pemimpin-pemimpin muda ini juga akan turut dilatih untuk menjadi seorang yang pro-Israel[3].
Disebutkan juga di dalam laman web AEPi, bahawa ramai pemimpin terbaik AEPi bergiat aktif dalam AIPAC di kampus mereka[4]. Melalui penerangan-penerangan diatas, dapat dilihat bahawa terdapat kerjasama di antara AEPi dan AIPAC.

AEPi juga adalah sebuah pertubuhan yang memerlukan komitmen daripada ahli-ahlinya sepanjang hayat. Alumni AEPi adalah antara mereka yang akan memberikan sumbangan kepada pertubuhan ini sama ada dari segi kewangan, mahupun kepakaran
[5]. Disebabkan hal ini, ada pihak yang mendakwa bahawa Mark Zuckerberg, sebagai salah seorang alumni AEPi, secara tidak langsung terlibat dalam menyediakan ‘kemudahan' kepada pihak Israel untuk terus menyerang Palestin.

Jadi, bagaimana pula Facebook boleh menyumbang kepada Israel sedangkan ianya hanyalah sebuah laman yang menawarkan perkhidmatan percuma kepada pengguna yang mahu mendaftar? Dari mana datangnya sumber kewangan Facebook seperti yang diwar-warkan? Sebagaimana laman web lain yang menyediakan bahagian untuk pengiklanan di laman mereka, begitu juga dengan Facebook. Melalui iklan-iklan tersebut, secara tidak langsung akan menjana pendapatan kepada Facebook. Apabila sesuatu iklan dipaparkan di sebuah laman web, pihak yang bertanggungjawab mengeluarkan iklan tersebut perlu membuat bayaran diatas ruang yang di'sewa'. Terdapat beberapa sistem yang digunakan sebagai cara bayaran bagi sesebuah iklan di Facebook[6]. Salah satu sistem yang digunakan adalah Pay per click (PCP)[7]. Melalui sistem ini, pemilik ruang sewa akan dibayar sewa iklan berdasarkan bilangan kunjungan yang diterima oleh sesebuah laman, melalui iklan yang di paparkan. Jika banyak kunjungan yang diterima, maka bayaran yang akan diterima oleh pemilik ruang sewa juga akan meningkat. Sistem lain yang digunakan adalah Pay per Impression[8]. Bagi sistem ini pula, pemilik ruang sewa akan dibayar sewa bagi setiap kali iklan dipaparkan di laman mereka. Terdapat laman web yang menggilirkan paparan iklan di laman mereka disebabkan oleh banyaknya mendapat tempahan iklan dengan keadaan ruang sewa yang terhad. Maka, di dalam suatu masa, hanya beberapa iklan sahaja yang akan dipaparkan.

Berdasarkan kedua-dua sistem pengiklanan ini, kedua-duanya akan memberi manfaat kepada pemilik ruang sewa, tambahan pula, jika laman tersebut sentiasa mendapat kunjungan yang ramai daripada para pengguna internet. Ianya dapat dilihat di laman tersebut sendiri. Facebook menawarkan harga pengiklanan serendah US $1 satu hari[9]. Jika satu hari 100 orang pengguna Facebook tertarik dengan iklan yang dipaparkan di Facebook, dan langsung mengambil langkah untuk ke laman web tersebut, maka, akan menyumbanglah dia kepada peningkatan ekonomi Facebook.

Selain itu, Facebook turut menjana ekonomi dengan aplikasi-aplikasi yang terdapat di dalamnya. Bagi setiap aplikasi yang direka dan dihantar oleh pengguna, Facebook mengenakan bayaran terhadapnya. Bayaran tersebut tertakluk kepada status penghantar aplikasi, seperti golongan pelajar sama ada golongan bekerjaya. Harga yang paling rendah ditawarkan adalah kepada golongan pelajar iaitu sebanyak $175[10]. Seperti mana laman-laman web yang terdapat di alam maya ini, Facebook juga berhak mendapatkan keuntungan diatas perkhidmatan yang telah mereka berikan kepada masyarakat, terutamanya para penggunanya. Ada sesetengah pihak yang menggunakannya sebagai salah satu cara untuk mengekalkan hubungan dengan kaum keluarga mahupun sahabat handai. Malah, ada juga segelintir yang menjadikannya sebagai medan dakwah. Walaupun sepotong ayat ditulis, jika dicampakkan oleh Allah hidayah ke dalam hati seseorang, tidak mustahil dakwah itu akan menampakkan kesannya, walaupun ada yang mengatakan alasan dakwah itu sebagai yang lapuk.

Orang-orang awam dan pengguna seperti kita, sukar untuk mengetahui kebenaran disebalik dakwaan-dakwaan yang dibuat. Satu demi satu maklumat dicungkil untuk melihat perkaitan Facebook dengan organisasi-organisasi yang terlibat dalam usaha ‘menghilangkan' Palestin daripada peta dunia. Hakikatnya kita hanyalah pengguna Facebook yang berusaha untuk memanfaatkan kemudahan yang ada. Juga, jika ketika sesi pendaftaran pengguna (user sign up) dilakukan, tertulis disitu ‘Facebook menyokong Zionisme', adalah suatu yang mustahil pengguna Facebook akan meningkat kepada angka yang ada seperti hari ini[11].

Hari ini, jika di lihat dan di cari melalui enjin pencari (search engine), banyak dakwaan yang menunjukkan hasil ekonomi yang diperoleh daripada Facebook menyumbang kepada Zionis yang bertapak di Israel. Antaranya adalah apabila Mark Zuckerberg turut tersenarai sebagai selebriti yang hadir ke perayaan sambutan ke-60 Israel pada tahun 2008[12]. Bagi menentukan kebenarannya, tentu sahaja bukan mudah, kerana seseorang mampu untuk berbuat apa sahaja bagi melindungi diri sendiri. Namun, kita sedar bahawa pokok tidak akan bergoyang jika tiada angin. Apa yang perlu ialah sentiasa berhati-hati. Gunakan Facebook sebaik mungkin. Jika dakwaan mengatakan hanya dengan sekali log in, kita telah menyumbang kepada kekayaan Facebook, maka, kurang kan ‘kemasukan' kita ke dalam Facebook. Apabila benar-benar terasa ada kepentingannya, barulah log in. Jika terasa tidak bertambah amal dalam diri, elakkan daripada melakukannya. Hal ini adalah kerana, segala perubahan terletak pada diri kita. Masih banyak urusan di luar sana yang perlu kita lakukan, selain untuk selalu log in ke dalam Facebook.

Kata-kata yang dipetik daripada pencarian di internet hari ini, ‘log out and get a life outside there... see the skies!

'Tidakkah mereka memerhatikan burung-burung yang mengembangkan dan mengatupkan sayapnya di atas mereka? Tidak ada yang menahannya (di udara) selain Yang Maha Pengasih. Sungguh, Dia Maha Melihat segala sesuatu[13].

Nur Syamimi Mohamad Napis
Editor : Im Koyube

Pergantungan hanya kepadaNya

date: 17/10/09
time: 6.42 pm

dear fwens,

huu....badan terasa amat penat. Baru bangun tido. huhu.. Jarang betul saya tido petang. Tapi hari ni dah tak larat. Ingat nak tido lepas maghrib nanti, tapi tadi lepas je solat asar, terus off. Betul la kata-kata sahabat kat Adelaide ni. Bila siang makin panjang, makin cepat penat. Orrr saya je kot. Sebab semalam tido lambat. Pukul 2 pagi. Tapi buat hal yang langsung tak bermanfaat. Memedihkan mata, hati dan telinga. Gelagat yang di gambarkan terhadap anak-anak muda kat Malaysia yang betul2 buatkan saya rasa betapa kritikalnya tahap akhlak anak bangsa saya sendiri. Memang la berlakon. Nak tunjukkan realiti sebenar. Tapi agak2 la. Ni macam dah lebih sangat je. Hang Tuah kata takkan Melayu hilang di dunia. Tapi apa yang saya lihat semalam, langsung takde ciri-ciri Melayu pun. Paling teruk, ISLAM lagi jauh. A'ah. Baru perasan. Tak de langsung tunjuk orang solat dalam cerita semalam. APAKAH??!!!

hmm...dua cerita yang amat bertentangan dengan citer yang saya tengok beberapa jam sebelumnya. Kun Fayakun. Subhanallah. Tu la kot yang dinamakan "Halawatul Iman". Manisnya. Teringat pulak maksud nama seorang sahabat. Pergantungan sepenuhnya hanya kepada Allah. Ya Allah. Hebatnya iman si bapak, si penjual cermin. Betapa walau sesusah mana pun, tak pernah putus asa. Sentiasa berikhtiar untuk cari sumber rezeki yang halal, sentiasa berdoa memohon pertolongan dari Allah. Dan walaupun dah takde duit langsung nak makan esoknya untuk keluarga dia, tetap jugak dia tak harapkan pinjaman daripada orang lain, sebab percaya esok pasti akan ada rezeki untuknya. Alhamdulillah, tiba2 ada orang nak beli cermin tu. Tapi takdir Allah. Ada pulak budak2 sekolah ni gaduh, baling bola kot. Terkena kat cermin tu. Pecah!!!!! MasyaAllah. Kalau saya yang kat tempat bapak tu pun, memang la saya naik marah. huhu...;) Geram betul.. huhu... Tapi tu la kan. Ujian Allah kat hambaNya yang betul2 di sayangi. Hamba tu adalah manusia yang betul2 lemah. Buat kan diri berprasangka buruk kat Allah. Tapi Allah tu Maha Bijaksana. Mungkin dia tak bagi rezeki kat situ. Alhamdulillah, anak dia pulak yang dapat rezeki. huu..sangat laaaa sweet. Paling respek kat isteri dia. Tingginya kesabaran dia. Kalau saya, ermm..tak sampai lagi tahap tu kot. Huu..Tengok dia makan lebihan nasi dalam periuk tu, teringat pulak kat umah. Kadang-kadang ada jugak yang tak habis, membazir. huhu..last2 bagi ayam makan. Tapi, kalau x, ayam nak makan apa?? huhu...kucing2 plak???utih? itam?? adik2?? ermm..hehe..

Ermm...walaupun ni citer jer, tapi pesanan yang nak ditunjukkan tu, buatkan saya reflek balik apa yang terjadi kat diri sendiri 2 minggu lepas.

8 Oktober 2009. Sehari sebelum test Pharmacology. Apa yang anda akan buat. Bila terima satu berita yang akan merubah hidup anda sepenuhnya. Apa yang anda akan buat bila berita yang diterima sehari sebelum test buatkan anda menangis sepanjang perjalanan balik umah. Bila banyak sangat menangis sampaikan mata anda sangat sakit, pedih dan anda nak study untuk test esok. Bila anda study tapi tak masuk2 dan anda pegi tido. Bila anda masuk exam hall, tapi sume yang dibaca dulu stuck, tak nak kuar, bercampur aduk ditambah dengan orang depan anda yang mengganggu konsentrasi anda nak jawab soalan, sampaikan 1 soalan tu kene baca beberapa kali baru dapat apa yang dia nak. Bila anda terasa cam nak hantar paper test tu kosong jer. Apa yang anda buat.

errmm.. Tu sebenarnya soalan untuk diri saya sendiri. Bila semuanya dah lepas, tiba2 saya terpikir balik apa yang berlaku 2 hari tu. Macam tak redha kan. Nauzubillah, tak salahkan Allah. Tak baik berprasangka buruk kat Allah. Sebab setiap perkara akan ada hikmah di sebaliknya. Tapi saya takut. Takut sakit. Takut apa yang akan jadi kat masa depan nanti kalau betullah berita ni. Ma, Abah. Time tu betul2 nak balik umah. Sebab sorang2, diri tak cukup kuat. Tapi abah kata, ingat kat Allah. Ujian Dia. Mesti ada sebab kan. Kan ke setiap kesusahan tu kafarah dosa. Terhadap setiap kesalahan dulu yang mungkin dengan ibadah yang sedia ada ni masih tak cukup nak tampung dosa2 yang lepas. Hanya Dia yang Maha Mengetahui.

Teringat kata2 Ustazah Nur Bahiyah. Allah tu Maha Penyayang. UjianNya hanya ditimpa terhadap hambaNya yang mampu menghadapinya. Hadis Nabi sendiri yang cakap, kalau Allah sayang orang tu, Allah akan uji dia. Harap2 betullah Allah sayang saya. Walaupun banyak kali buat salah kat Dia, Allah tu kan Maha Pengampun. Ustazah cakap jugak, ada tiga kebaikan ditimpa musibah ni:
1) Allah nak angkat darjat orang2 yang beriman disisi Allah.
2) Allah nak gandakan pahala.
3) Allah nak ampunkan dosa kita.

Amin. Harap2 inilah hikmah di sebalik apa yang berlaku ni. Walaupun diri ni masih jahat kan... (*~*)

Kisah Nabi Ayub a.s.- Nabi Ayub menikmati kemewahan, kesenangan selama 80 tahun lamanya. Tapi ibadah Nabi Ayub tetap jugak hebat. Nak tunjukkan tanda kesyukurannya dengan nikmat yang Allah bagi. Tapi bila Nabi Ayub ditimpa dugaan selama tujuh tahun, berpenyakit, anak2 nya meninggal, jatuh miskin, tetap jugak ibadahnya tak kurang walau sikit sekalipun. Betapa hebatnya iman yang Nabi Ayub ada kan. Indahnya penderitaan tu...Indahnya kesabaran tu...

2 hari lepas, result Pharmacology dah kuar. Awal tu, cuak jugak nak tengok. Tak nak tengok pun. Sebab ingat memang dah konfem dapat negative mark. Paling2 pun ada la 1,2/20. Tapi bila e-mail tu terbukak...errmmm...aik...tengok sekali lagi. Cam tak caya jer. Jadi baca la betul2 ayat penuh e-mail tu. Alhamdulillah. Syukur yang amat sangat. Walaupun tak sebaik markah test 1 hari tu, tapi tetap jugak ok untuk saya yang tak dapat study malam tu, dengan kepala yang sarat dengan pikirkan benda lain. Betul2 syukur.

Walaupun dah di takdirkan benda ni jadi, tapi saya masih lagi syukur. Sebab selain tu, masih jugak banyak rezeki lain yang Allah bagi. Ma, Abah, Abg yo, Kak Da, Ana, Kak Han, Raeisha, Rumah kat Terengganu pun ok. Tak de la susah. Duit pun tak pernah kurang. Alhamdulillah. Study pun ok. Syukur.

Jadi, bila semua nya dah tersurat, saya kene start belajar sabar, redha dan berprasangka baik kat Allah kan. Sebab mesti ada manisnya hal yang tersirat yang saya tak tahu kan. Amin.. Kepada sesiapa yang terbaca entry nih, kalau la ada kan. hehe...hargai la setiap nikmat yang Allah bagi sekarang ni. Setiap nikmat tu walaupun serba kekurangan. Sebab kalau tak syukur dengan nikmat tu, bila Allah dah tarik balik, baru la macam batu terhentak kat kepala. Baru sedar. Tapi kadang2 kesedaran tu datang lambat. Paling penting, syukur la dengan nikmat kesihatan tubuh badan semua anggota. Sebab bila Allah dah tarik balik, hanya redha dan sabar yang mampu menenangkan diri. Hanya pergantungan kepada Dia semata-mata. Entah apa yang saya takutkan. Kalau takutkan sakit, para mujahidin kat Palestin tu jauh lebih sakit dari apa yang saya rasa. Kalau kematian, semua orang akan meninggal kan. Kembali kepada Nya. Sebuah janji yang Maha Agung. Moga diri ini sabar. Mesti kuat!!!

p.s: maaf tak dapat kongsikan cerita yang lagi best, happy untuk setiap entry. Perjalanan hidup setiap orang tak sama. Ada yang hidup dalam keadaan yang senang. Jadi kene syukur. Ada yang hidup dalam keadaan susah. Jadi kene sabar. Tapi ni la jalan yang saya pilih untuk kembali kepadaNya. Bila berada di atas, kita lihat orang yang lebih atas dari kita supaya kita sentiasa merendah diri, tak sombong. Tapi bila berada kat bawah, kita tengok orang yang lebih bawah dari kita, supaya terbit perasaan syukur dari dalam diri.

(erm...tak reti la tulis puisi2 nih...jadi sume entry adalah citer semata2 dan jugak luahan diri. Kan ke nama blog ni hadiah dari hati...;)

Wahai... Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Kupasrahkan semua padaMu

Tuhan... Baru ku sadar
Indah nikmat sihat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cintaMu

Kata-kata cinta terucap indah
Mengalir berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya ilahi....
Muhasabah cintaku...

Tuhan... Kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu

~Cinta Monyet~

date: 17/09/2009
time: 3.16 pm

dear fwens,

em...bila buat tajuk macam ni, rasanya macam agak sensitif bagi sesetengah pihak. Saya tak nak ulas panjang sedangkan diri masih belum layak, siap dan sempurna untuk ulas pasal hal ni. Atas satu amanah, saya kongsikan hasil catatan hamba Allah ini buat bacaan sahabat semua. Moga diri mengambil iktibar. InsyaAllah..
Terlanjur: Padah Melayan Cinta Monyet

Apa yang dimaksud ‘terlanjur’ pada ayat ustaz tu? Tanya seorang pembaca setia laman blog penulis.

Usahlah ditanya, cukuplah kalimah tersebut menghantui kepala saya sejak kebelakangan ini Penulis cuba meredakan hati yang sedikit risau melihat gelagat muda-mudi masa kini.

Mungkin para teman dan pembaca tertanya-tanya kenapa terlalu banyak mesej pesanan di yahoo messenger hingga memeningkan sesetengah sahabat-sahabat, tidak cukupkah sekali dihantar?

Penulis terpaksa berbuat sedemikian bagi menjawab banyak pertanyaan sama yang diajukan di dalam e-mail, bahkan yang terbaru betul-betul menguji kesabaran penulis. Apakah ini yang dikatakan darah muda yang berani memperlakukan perbuatan terkutuk ini?

Ada yang mengaku telah ditebuk oleh teman lelaki, terkapai-kapai mencari jalan pulang kepada-Nya.

Allahu Rabbi…!

Namun paling merisaukan penulis, penyakit kronik ini berlaku di kalangan anta anti yang mempunyai asas ilmu agama sebagai pendiding. Ingatkan cerah hingga ke petang, hujan pula dipertengahan.

Inilah yang penulis persoalkan.

وَمَن كَانَ فِى هَـٰذِهِۦۤ أَعۡمَىٰ فَهُوَ فِى ٱلۡأَخِرَةِ أَعۡمَىٰ وَأَضَلُّ سَبِيلاً۬

Allah Taala berfirman yang bermaksud: Dan (sebaliknya) sesiapa yang berada di dunia ini (dalam keadaan) buta (matahatinya), maka ia juga buta di akhirat dan lebih sesat lagi jalannya al-Israa’ (17:72)

Ada yang berpendapat fatrah masa pertunangan adalah waktu untuk berkenal-kenalan, jadi apa salahnya untuk keluar bersama ke taman-taman rekreasi, pusat hiburan dan sebagainya. Ini adalah pandangan yang fasad dan tidak diiktiraf oleh agama. Mana tidak semua hujah atau dalil tersebut berbaur khayalan dan bayangan iblis bagi memuaskan nafsu semata-mata.

Pendirian penulis berkenaan dengan no couple sebelum kahwin sememangnya tetap tegar dari sekolah, universiti sehinggalah penulis akan merasai nikmat berkahwin itu sendiri. Mungkin penulis antara individu yang amat tajam dalam mengkritik individu yang bercinta hingga meleret-leret sebelum kahwin.

Terkadang terasa rimas dengan sikap sesetengah daripada kawan-kawan yang bercinta kononnya, sungguh mengajar erti kesabaran. Mabuknya melampau-lampau. Tunduk ego kelakian, dan lembik tengok para wanita.

Bahkan penulis sering beranggapan golongan yang bercinta sebelum kahwin ini kadang-kadang boleh menjadi munafik. Bagaimana pula? Kenapa tidak, semasa bercinta semuanya sikap yang baik-baik ditonjolkan, daripada cakap-cakap romantik, hadiah yang tidak pernah putus-putus, puji-pujian yang melangit dan sebagainya. Tetapi selepas kahwin, berapa ramai yang kekal dengan lakonan masa cinta tengah mekar subur sebelum ini, jarang sekali akan ketemu mereka yang masih ingat pada skrip yang pernah dihamburkan dulu.

Inilah salah satu puca perceraian yang tinggi di tanah air kerana pasangan berasa tertipu selepas belang sebenar pasangan mereka terdedah bilamana merasai sendiri bayangan rumahtangga yang sebenar.


Bagi yang sudah terdedah dengan gaya hidup bebas, keluar bersama untuk dating, beriba dan bertepuk tampar bukanlah sesuatu yang pelik. Penulis terkedu mendengar kisah hidup masyarakat muda-mudi Malaysia yang sudah ala-ala barat. Masalah ber-couple dan membawa balik pasangan ke rumah sudah menjadi perkara biasa, yang hairannya ibu bapa sendiri yang merestui hubungan haram itu.

Belum cerita lagi tidur sekatil yang makin menjadi ‘biasa’. Maksiat? Dosa? Semunya tidak terasa dek kerana matlamat menghalalkan cara.

Niat kami baik, bukan nak main-main pun, sampai masa kami kahwin la. Kamu sibuk kenapa? Macamlah baik sangat

Biasa dengarkan ayat di atas?

Lain pula ceritanya dengan pasangan yang berkopiah dan bertu

dung litup, terkadang penulis tergelak keseorangan dengan lakonan wara’ mereka. Berhenti solat di masjid semasa keluar bersama, maklumlah alim dan wara’, miscall qiamullail, sms tazkirah dan sebagainya antara skrip murahan harian mereka.

Mabuk orang bercinta ni memang dahsyat. Mengapa mabuk, rindu dendam yang sama tidak diaplikasikan dalam bercinta dengan Allah Taala. Pelik bukan? Mulut kita mengaku cinta Allah Taala, sayang Rasul s.a.w, namun amalannya masih jauh daripada hakikat sebenar.

Macam mana nak kenal peribadi bakal isteri kalau tak bergayut dulu antara alasan yang pernah diberikan kepada penulis.

Teringat penulis cerita lama orang tua kita yang berkahwin dan hanya mengenal pasangan masing-masing pada hari perkahwinan. Bahagia mereka lebih daripada pasangan moden yang kenal sampai ke dalam kain sebelum di-Ijab dan Qabul.

Pastinya kenyatan ini dijawab kembali:

Ala itu dulu, sekarang dunia sudah maju, takkan nak ikut cara datuk nenek kita zaman jepun dulu” Penulis terkedu mendengar ayat berapi ini.


Persoalan cinta sebelum kahwin ini merupakan tajuk yang panjang. Cinta tidak semestinya membawa kepada couple, namun bahkan cinta boleh menjadi wasilah kepada mungkar lain yang mungkin berlaku tanpa couple.

وَٱلَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا هَبۡ لَنَا مِنۡ أَزۡوَٲجِنَا وَذُرِّيَّـٰتِنَا قُرَّةَ أَعۡيُنٍ۬ وَٱجۡعَلۡنَا لِلۡمُتَّقِينَ إِمَامًا

Allah Taala berfirman yang bermaksud: Dan orang orang yang berkata: “Ya Tuhan kami, anugrahkanlah kepada kami isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa al-Furqan (25:74)

Magnet jantina ini sebenarnya satu fitrah dalam kehidupan manusia. Hal ini bukanlah perkara baru bagi kehidupan pelajar ditambah lagi dengan faktor umur di alam kampus tarikan untuk berpasang pasangan merupakan perkara lumrah dan mendarah-daging dalam diri mereka.

Perkenalan di alam sekolah, kenal semasa kursus persediaan, kenal sebab sekelas atau satu universiti, kenal kerana pertukaran nota, bahkan kenal sewaktu sama-sama berprogram merupakan noktah pemulaan kepada eposid cinta remaja, mungkin cinta monyet.

Jadi bagi yang sudah bermula untuk mencari, semak balik niat anda. Bagi yang sudah tersasar jauh jadikan cinta Allah Taala benteng ampuh dalam mengawal karenah cinta anda yang bergelora. Akhirnya pesanan penulis kepada semua yang ingin dan tengah bercinta, jangan jadikan couple anda punca tawar hubungan suami isteri selepas kahwin.

Mengapa perlu mencari marah Allah Taala semata-mata mencari bahagia manusia yang tiada jaminan.

Jauhilah maksiat bercinta sebelum kahwin, sinonimnya cinta monyet ini.

“Ya Allah. Kami ingin belajar untuk mentaati perintah-Mu. Kami belajar untuk menjadi hamba-Mu yang soleh dan solehah. Kami seringkali jatuh dan bangun, jatuh dan bangun lagi, dan lagi. Semoga kami terus dipimpin oleh-Mu. Duhai Allah”



p.s: ingin mencapai apa yang Siti Zulaikha rasakan. Beralih dari cinta hamba ke cinta Pencipta. Amin.....Moga diri ini kuat. Terus ke hadapan. Tanpa berpaling ke kehidupan dulu.... Amin..Ya Rabbal alamin..

Gempa Bumi di Padang

Date: 7/10/09
Time: 2.50 pm

dear fwens,

Saya kongsikan di sini e-mail yang saya terima daripada seorang sahabat.


Allahummasolli' alamuhammad wa'alaalimuhammad………….

“Gempa di Padang jam 17.16, gempa susulan 17.58, esoknya gempa di Jambi jam 8.52. Coba lihat Al-Qur’an!” demikian bunyi pesan singkat yang beredar. Siapa pun yang membuka Al-Qur’an dengan tuntunan pesan singkat tersebut akan merasa kecil di hadapan Allah Swt. Demikian ayatayat Allah Swt tersebut:

17.16 (QS. Al Israa’ ayat 16):
“Dan jika Kami hendak membinasakan suatu negeri, maka Kami perintahkan kepada orang-orang yang hidup mewah di negeri itu (supaya mentaati Allah) tetapi mereka melakukan kedurhakaan dalam negeri itu, maka sudah sepantasnya berlaku terhadapnya perkataan (ketentuan Kami), kemudian Kami hancurkan negeri itu sehancur-hancurnya.”

17.58 (QS. Al Israa’ ayat 58): “
Tak ada suatu negeri pun (yang durhaka penduduknya) , melainkan Kami membinasakannya sebelum hari kiamat atau Kami azab (penduduknya) dengan azab yang sangat keras. Yang demikian itu telah tertulis di dalam kitab (Lauh Mahfuz).”

8.52 (QS. Al Anfaal: 52):
(Keadaan mereka) serupa dengan keadaan Fir’aun dan pengikut-pengikutny a serta orang-orang sebelumnya. Mereka mengingkari ayat-ayat Allah, maka Allah menyiksa mereka disebabkan disebabkan dosa-dosanya. Sesungguhnya Allah Maha Kuat lagi Amat Keras siksaan-Nya.”




3 ayat Allah Swt di atas, yang ditunjukkan tepat dalam waktu kejadian tiga gempa kemarin di Sumatera, berbicara mengenai azab Allah berupa kehancuran dan kematian, dan kaitannya dengan hidup bermewah-mewah dan kedurhakaan, dan juga dengan keadaan Fir’aun dan pengikut-pengikutny a. Ini tentu sangat menarik.

sumber; eramuslim


Moga kita membuka mata. Allahuakbar. Kata-kataNya sudah tiba. Menggertak jiwa setiap orang yang beriman. Sampai bila kita masih mahu memejam mata. Bila peringatan Allah tiba satu persatu. Tapi kita tetap begini. Adakah bila tiba saat Malaikat maut datang bertandang, baru lah berputik keinsafan dalam diri. Buat diri, tidur malam ku asyik terganggu. Kerana bimbang 'dia' akan datang bertandang. Di saat bekalan yang di kumpul masih belum cukup buat diri bersemuka denganNya. Namun, ketakutan itu tak sepatutnya mengaburi diri daripada kerinduan bertemu denganNya, kerana bimbang ketakutan itu berpunca daripada perasaan sayang kepada kehidupan dunia yang bakal dihancurkan bila2 masa. Jika diri suka bertemu denganNya, maka sesungguhnya Dia bahkan lebih suka untuk bertemu dengan kita. Begitulah sebaliknya.

Kepada diri terutama dan sahabat2... Sesungguhnya kematian itu adalah satu peringatan...

Wallahu 'alam

Dari Anas bin Malik r.a, Rasulullah s.a.w telah bersabda: "Jarak masa aku diutuskan dengan berlakunya Hari Kiamat adalah seperti dua jari ini (iaitu jari telunjuk dan jari tengah)." (HR Muslim)