Hanyalah Sebuah Kehendak (Jatuh Jangan Tersungkur)


Epilog: Tulisan ini sekadar kata-kata sebelum benar-benar masuk ke medan. Jauh di sudut hati, diri-sendiri tersangat bimbang apa yang akan berlaku pada masa depan. Seperti kata-kata murabbi tersayang, "dalam banyak-banyak perkara yang dibimbangkan, paling risau jika diberikan satu ujian besar yang tak mampu dipikul yang akhirnya menyebabkan langkah di jalan ini terhenti." Jika berlaku, ketuklah aku dengan serpihan-serpihan kayu itu. Jika rebah, janganlah sekali-kali tersungkur.

~Ya muqallibal qulub, tsabit qalbi 'ala deenik~

Serpihan-serpihan kayu... Setiap kenangan babak-babak perjalanan kehidupan sepanjang di Adelaide.
Di sana aku mengenal Allah
Di sana aku mengenal Islam
Di sana aku mengenal tarbiyyah
Di sana aku mengenal dakwah
Di sana aku mengenal ukhuwwah
Dan yang pasti... di sana aku mengenal diri

..................................................................................................

Di Sana Ku Temui Cinta



Dah hampir sebulan pulang ke Malaysia, dan yang pasti aku rindu...

Rindu untuk bangun qiamullail bersama sahabat. Di dalam ruang yang kelam, bertahajjud menemui Tuhan, meminta maaf akan kesilapan diri, meminta diberikan kekuatan, dan saat yang tepat untuk mencurahkan segala isi hati.

Rindu untuk menunggu dan ditunggu sahabat-sahabat untuk solat subuh berjemaah dan membaca Al-Mathurat di dinihari, tika di mana jiran-jiran di sebelah rumah masih lena diulit mimpi.

Rindu untuk mendengar jeritan ketinggalan bas di hadapan rumah, ketukkan di muka pintu disebabkan barang tertinggal. Aku dan housemates, itulah drama kebiasaan kami di pagi hari.

Rindu untuk balik ke rumah selepas habis kelas, dan bila pintu dibuka, "hmm.. sedapnya bau. Masak apa tu?" ataupun bila aku yang memasak, rindu melihat wajah-wajah kelaparan itu gembira untuk mengisi perut yang sudah mula meninggikan volumenya. Dan rindukan bicara-bicara kita semasa dinner. Aku dan mereka.

Rindu bunyi ketukan di muka pintu di malam-malam hari (atau boleh dikatakan bila-bila masa.. hehe). Kedatangan akhawat yang tak pernah lekang bertandang ke rumah, sama ada dirancang atau secara tiba-tiba. Perasaan terasa di ingati.

Baitul Barakah...

Rindu untuk mendengar suara adik-adik yang dirindui, rindu untuk keluar menziarah ke rumah adik-adik, rindu untuk duduk di Torrens River sambil basah berbicara tentang tarbiyyah, tentang kehidupan, tentang diri.

Rindu untuk bermain dengan anak-anak kecil itu, anak-anak yang pelbagai ragam, anak-anak hasil daripada pembinaan indah baitul muslim. Keletah anak-anak yang mencuit hati. Setiap anak-anak yang mempunyai personaliti tersendiri.

Rindu akan kakak-kakak, murabbi. Tempat aku meluahkan isi hati. Tempat aku mengadu kekurangan diri. Tempat aku meminta kekuatan hati. Tempat aku meminta untuk diketuk sekuatnya agar aku tetap sentiasa teguh di jalan ini.

Rindu dengan semua drama kehidupan di Adelaide...

Drama kereta?? Hmm..

Drama kereta rosak di Adelaide city... Drama minyak habis entah kat mana-mana entah...

Drama kunci kereta patah di pump station. Dan akhirnya aku dengan jayanya mengganggu hari indah kakak yang sedang memberus gigi. Dengan menelefon di pump station sambil melihat kiri dan kanan sambil berfikir, "agak-agak pump station ni meletup tak kalau call kat sini. Agak-agak pakcik polis saman tak kalau call kat sini." Dan barulah tahu rupanya ada kakak yang tak pernah tolak kereta dan tak reti tolak kereta. Haih. "Nak tolak kereta duduk luar la kakak! =p"

Drama menolak tarago di pagi hari dalam keadaan terlambat ke daurah, kakak yang masih berbaju grumpy cow. =) Rindunya...

Drama taklifan?? Adeh...

kes kicap, kes ayam, kes che yah, kes kacang, kes container pecah, kes senduk Lakemba (dah hantar belum entah... haih..), kes accident, kes surat tak boleh rename (just put .doc! heh.. malu~~), kes tak boleh compile the whole doc sebab takde software (*~*), kes poster, kes pamplet, etc tarbiyyah bekerja ikhwah akhawat...

Dan drama diri...

Dan aku pasti di sana ku temui cinta, yang mematangkan diri, yang membina dzatiyyah diri, yang meyakinkan aku untuk terus memilih jalan ini.

Tapi, cabaran sebenar baru je bermula di sini, di Malaysia.

Tanpa bi'ah. Dalam waqi' sebenar. Sekarang bergantung atas kehendak diri sendiri. Kuat atau lemah. Jika diuji, nak teruskan atau berhenti. Moga Allah terus memilih diri. Walau atas apa jua alasan sekalipun.

Adelaide, bi'ah yang dirindui. Tapi teringat kata-kata seseorang,
"Bi'ah itu bukan perlu dicari, tapi perlu dibina" (Someone, 2011)

Daie sebenar tak mengikat dirinya pada mana-mana tanah di muka bumi Allah. Moga menjadi biji benih terpilih, yang dicampak di mana-mana, akan tetap menumbuhkan pohon yang subur.

Bagi akhawat, fasa awal bila pulang ke medan, dalam keadaan masih berstatus bujang, di sinilah peluang yang ada bagi kita untuk mempersiapkan diri sendiri.

-Ilmu: penuhkan diri dengan ilmu yang diperlukan- untuk dakwah, tarbiyyah, BM, aulad. Bagaimana dapat kita memberi kalau tak memiliki.

-Skill: bak kata murabbi- pengurusan rumah tangga: masak, basuh pinggan , lipat baju, kemas rumah. Jangan bagi alasan, sebab tak kahwin lagi, jadi tak perlu equipkan diri dengan hal-hal macam ni. "Kalau sekarang dah malas, nanti dah kahwin, jangan beranganlah akan jadi rajin." =p baiklah!

- Ibubapa dan keluarga: kita terkejar-kejar ingin mentarbiyyah orang lain, terkadang terlupa orang yang paling dekat dengan kita. KELUARGA. Selalu alasan yang di dengar, "susah nak tarbiyyah keluarga sendiri." Betul, tapi tak bermakna kita kena tinggalkan. Takkan kita sanggup biarkan keluarga kita terus terlena. Jadi, waktu sekaranglah saat yang tepat untuk memBINA bi'ah. Mungkin pacing agak perlahan berbanding menDF adik-adik yang baru kita kenali, tapi tak mustahil. Contohnya mulakan dengan solat berjemaah, paling-paling dapat Maghrib dan Isya' walaupun bukan setiap hari. Tak salah kalau kita yang mengajak ma abah, tapi biarlah secara berhikmah. Ibubapa mana yang tak suka melihat anak yang berubah ke arah kebaikan. Fitrah manusia pasti sukakan perkara-perkara yang baik. Tanpa kita sedar, walaupun usaha ni nampak kecil, tapi impaknya mungkin besar. Contohnya, akhirnya adik kita pun join solat berjemaah sekali. =) Sweet, kan.

Ok lah. Dah sangat panjang dah. Moga kita terus sama-sama tsabat di jalan ini, walaupun hanya sekecil skru di gerabak. Amin! Kita hanya manusia biasa, dengan fitrah iman yang ada naik turunnya. Ada ketawa dan sedihnya. Walaupun kita jatuh, ingatlah jangan sekali-kali tersungkur. Jangan sekali-kali futur.

-Tamat-

2 Response to "Hanyalah Sebuah Kehendak (Jatuh Jangan Tersungkur)"

  1. Nursyafiqah says:
    October 4, 2011 at 10:30 AM

    i am soo sedih for not being able to be in the picta :(

  2. Fakhriah says:
    October 10, 2011 at 9:21 AM

    Xpe dik. Nanti kalau dipertemukan Allah sekali lg, kita ambik pic yg lg special ek. Miss u dik..